Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A Roxfort mágusiskola Nagy-Britannia egyetlen ilyen intézménye, s egyben Európa legjelentősebb varázsló iskolája. Körülbelül ezer diáknak és harminc tanárnak otthona az év legnagyobb részében. A diáktömeg és maga a kastély óriási méretei miatt messze maga mögé utasítja két riválisát, a francia Beauxbatons iskolát, és az északi Durmstrang akadémiát.

A Roxfort címere. A díszes pajzscímerben, mely megtalálható az kastély főbejárata fölött, és az összes iskolai pecsétnyomót is díszíti, szerepel mind a négy ház jelképe, mind a négy alapító emléke.

A pajzsfelirat egy latin szöveg: Draco Dormiens Nunquam Titillandus, melynek jelentése egy egyszerű, de igen bölcs tanács (Sohase csiklandozz alvó sárkányt!)
A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát a X.-XI. század fordulóján alapította a kor négy legjelentősebb varázslója, illetve boszorkánya: a síkságokról származó Griffendél Godrik, a hegyvidékből Hollóháti Hedvig, A kies völgyekből származó Hugrabug Helga és az erdők gyermeke, Mardekár Malazár. A négy alapító közt sokáig zavartalan volt az együttműködés, bár mindegyikük más-más irányelveket tartott szem előtt a mágusok oktatásában. Azonban egy idő után elmérgesedett a vita két alapító, nevezetesen Griffendél és Mardekár közt a mugli származású diákok oktatásáról. Mardekár Malazár azt szerette volna, ha csak a varázslócsaládok gyermekei tanulhassanak mágiát, a mugli családok varázslógyermekei ne, mert Mardekár megbízhatatlannak tartotta őket. Mivel kívánsága nem teljesült, elhagyta az iskolát.

A három megmaradt alapítót azonban aggasztotta az iskola jövője, mely a mardekár diákjai nyomán megmaradt szélsőséges elvek miatt veszélyben forgott. Ezért Griffendél saját süvegéből megalkotta a Teszlek Süveget, egy varázserejű, saját személyiséggel bíró fejfedőt, mely egyesítette magában mind a négy alapító elveit. A Süveg segítségével, ami képes volt a lelke legmélyére nézni annak, aki a fejébe húzta, a továbbiakban könnyen meghatározhatták, melyik diáknak melyik házban a helye. A módszer bevált, s így immár ezer éve a Teszlek Süveg küldi a diákokat az őket megillető házakba, a Beosztási Ceremónián, a tanévnyitó ünnepségen.

A kastély Skóciában található, közvetlenül a Tiltott Rengeteg, Nagy-Britannia legnagyobb egységes varázslény-társulása szomszédságában. A roxforti birtokot az erdő és egy mély tó határolja, melynek a Tiltott Rengeteghez hasonlóan igen színes mágikus faunája van. Többek közt kákalagok, sellők és egy óriáspolip is lakik a mélyben.Az épület a tó és az azt tápláló folyó közti dombon épült fel, itt kap helyet az összes fontos létesítmény, beleértve az iskola veteményesét és az üvegházakat is. A Roxfort kastély jellegzetes épületei közé tartozik az óriás Griffendél-torony, a csillogó Nagyterem, ahol a diákok és tanárok étkezhetnek, a Csillagászati Torony, mely az épület legmagasabb csúcsa, és tetejéről csodálatos panoráma-kilátás nyúlik a Skót Felföldre. A kastély négy udvarral büszkélkedhet, ezek közül kettő a nyugati és keleti szárny kicsi, belső udvara, egy a völgy fölött átívelő fahíd és a főbejárat közt helyezkedik el (itt kap helyet az alapítókat dicsőítő ősi szökőkút, mely ma már nem üzemel). A negyedik udvar maga a kastélypark, ami egy alacsony fallal van körülvéve.

A kastély nem csak égbetörően magas, hanem a föld mélyében is folytatódik. Itt kapott helyet a pince, majd még mélyebben a kazamaták és a csatornarendszer, amik egy cseppkőbarlanggal épültek össze. Itt található az a rejtélyes helység is, amit Mardekár Malazár épített, mielőtt elhagyta az iskolát, és amit a Titkok Kamrája néven ismerünk. A kamra és a benne rejlő szörnyeteg közel ezer évig legendának számított, amíg két roxforti diák, Ronald Weasley és Harry Potter meg nem találták a bejáratot és végeztek a benne lakó harminc méteres baziliskusszal.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

40 Ways to Drop Your Blood Influence

(Aapaltypaymn, 2018.10.08 15:37)

Torsion bras de quelqu'un est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-tadalafil-100mg-reviews/

Blood Weight Readings Explained

(ADalDatstegutT, 2018.08.09 21:19)

Pression arterielle est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-mylan/

kira.kira99@freemail.hu

(Kiraaa**, 2010.09.26 13:52)

Waooooo! This is very good