Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter: Talán nem véletlen, hogy erre a névre esett a választás, mivel az írónő többször is nyilatkozta, hogy az első könyv címe, amit életében olvasott (hat évesen), a Nyuszi volt. A nyuszik pedig Angliában bizony összekapcsolódnak a Potter névvel. Anglia egyik leghíresebb Pottere ugyanis Beatrix Potter volt, aki a Péter Nyuszi kalandjai című gyermekkönyv megbecsült szerzője. Beatrix Potter egyébként művész, természettudós és természetvédő is volt. J. K. R.-nek ráadásul voltak Potter nevű barátai gyermekkorában. A "potter" szó utalhat a "potters field" kifejezésre is ("a fazekasok sírmezeje"), amely egy olyan temetőt jelent, ahol a nincstelenek és ismeretlen emberek nyugszanak. Ne feledjük, hogy Harry is nincstelen árvaként kerül mostohaszüleihez. A "harry" szó igeként annyit jelent, hogy megtámad vagy gyötör. Ha Voldemort szempontjából nézzük a dolgokat, a név igencsak helyénvaló. a "Harry" amúgy a Henry beceneve. Ez a germán eredetű név eredetileg annyit tesz: "a hon ura". Valóban királyi név: Angliának nyolc, Németországnak hét uralkodóját hívták így. Harry Potternek vagy egy másik keresztneve is, mégpedig James, ami megegyezik apja keresztnevével.

--- Albus Dumbledore: Az Albus Dumbledore szintén sokatmondó név. A férfi leginkább Merlinre, illetve J. R. R. Tolkien Gandalfjára emlékeztet. Az "Albus" szó latinul fehéret jelent, s valószínűleg az ősz hajzatra és szakállra utal. J. K. R. azt nyilatkozta Lindsey Frasnernek a Beszélgetések J. K. Rowlinggal című műsorban, hogy a Dumbledore név az óangolból származik, és régen "dongó"-t jelentett. Az írónő saját elmondása szerint azért választotta e nevet, mert Albust űgy képzelte el, mint egy állandóan izgő-mozgó embert, aki mindig magában dúdolgat, és leginkább egy döngicsélő dongóhoz hasonlít. Azt azért ne feledjük, hogy a vészhelyzetekre a dongónak ott van a fullánkja...

--- Minerva McGalagony: Minerva McGalagony esetében J. K. R. egyik kedvenc eszközéhez, az allitrációhoz nyúl. A rómaiak a görög mitológiában ismert Pallasz Athénét hívták Minervának. Pallasz Athéné a tanulás, a tudás, a háború és a kézművesség istennője volt, de bármilyen ember- vagy állatformát fel tudott ölteni, sőt másokat is kedvére át tudott változtatni. Jelképe a bagoly és az olajfa volt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Minerva McGalagony értelmes, veszélyes ellenfél, aki minden bizonnyal büszke arra, hogy boszorkány.

---Petunia: A Petunia egy olyan virág neve, amely rendszerint dühöt avagy haragot jelképez.

--- Lily: A Lily "liliom"-ot jelent, amit legtöbbször az erkölcsi tisztasággal és a törékenységgel kapcsolnak össze. Mivel sok olyan liliomfajta létezik, amely csak rövid ideig virágzik, a név akár Lily szomorú sorsáról is árulkodhat. J. K. R. egyébként egy interjúban elárulta, hogy Potter anyukájának leánykora neve Lily Evans.

--- James: Ha Jameseket keresünk az angol történelemben, akkor azonnal James király jut eszünkbe, aki arról híres, hogy egyesítette Angliát és Skóciát. Elképzelhető, hogy James Potter egyesítette újra a varázslókat? De lehet hogy Harry Potter fogja újra egyesíteni a varázslókat, hiszen a második keresztneve James?

--- Rubeus Hagrid: Hagrid titulusa, a "kulcsok őrzője" francia fordításban ("Le Guardien de Clés") azt is jelentheti, hogy a "nyomok őrzője. Keresztneve, a Rubeus pedig a "rubious" szóból ered, azt jelenti, hogy "vörös színű" vagy "rubinszerű". J. K. R. világában a jó fiúk minden jel szerint vörösbe öltöznek. A Hagrid név pedig talán a "haggard" szóból származik, ami vadászsólymot (mégpedig fiatal, még idomítatlan sólymot) jelent. (Az óangol formája a szónak egyébként még Hagrid volt). Eszünkbe juthat róla még a Chris és Bik Browne képregény-sorozat is, a Hagar, a rettenetes. Hagar egy óriási termetű, félelmetes viking harcos, aki munkaidőben dúl és fosztogat, egyébként családszerető papucsférj, aki imádja a kutyáját meg kedvenc söröskorsóját. Ez volna Hagrid?

--- Voldemort: A Voldemort név (vol de mort) franciául annyit tesz, "haláltalan".

--- Mr. Olivander: Olivandernek sápadt fényű, "holdszínű" szeme van. Bár a nevében nyilvánvalóan megbújik az angol "wand" (varázspálca) szó, franciául az "olivatre" szó sárgás vagy olajszínt jelent. Németül a "van der" azt jelenti, hogy "valamilyen tulajdonsággal rendelkezik", vagy "valamiből áll".

--- Malkin: Malkin névvel ruházati boltot vezetni elég rossz reklám, ugyanis a "malkin" szó az angol szlengben rosszul öltözött nőt (madárijesztő) vagy porrongyot jelent. Létezik egy másik nevezetes Malkin is: Irad Malkin professzor, a görög mitológia tudósa.

--- Weasley: A Weasley név úgy hangzik, mint a "weasel", azaz menyét. A menyét egy nagyon ügyes állat, könnyedén kivágja magát a szorult helyzetekből. Arról is nevezetes, hogy úgy tudja kienni a tojás tartalmát, hogy a héj majdnem sértetlen marad. Csak megemlítettük - az ember sosem tudja...

--- Draco Malfoy: Draco Malfoynak már a neve is baljóslatú. A keresztneve, Draco ugyanis sárkányt jelent latinul. Volt a történelemben egy nevezetes Drákó, Athén első törvényhozója. Hallottátok már a drákói szigor kifejezést? Neki köszönhetjük. Az általa hozott törvények szörnyen kemények voltak, szinte minden bűnért (még a legapróbbakért is) halálbüntetés járt. A vezetéknév francia eredetű, s J. K. R. két szót olvasott össze benne. Az egyik a mal (rossz vagy gonosz), a másik pedig a foi (hit vagy bizalom), így a név azt jelenti, hogy gonosz hitű. A regény francia fordításában hozzátettek egy "e" betűt, így Malefoy lett belőle, ami nagyon emlékeztet a malefique (gonosztevő) szóra.

--- Hedvig: Harry azt mondta, hogy Hedvig nevét a Mágia történet című műből szedte. Igazából J. K. R. a baglyot Szent Hedvig után nevezte el, aki jótékony cselekedeteiről volt híres. Szent Hedvig annak a rendnek a védőszentje, amely elhagyott gyermekek és árvák megsegítésével foglalkozik.

--- Hermione Granger (1): Hermione vezetékneve a Granger, Ray Bradbury 451 fok Fahrenheit című könyvében bukkan fel. Így hívják a regényben azon személyek vezetőjét, akik szóról szóra agyukba véstek egy-egy könyvet, hogy megmentsék egy olyan társadalomban, ahol a tudást a könyvek elégetésével üldözték. Kiváló név a könyvkukac Hermione számára, habár nem lehetünk biztosak benne, hogy az írónő valóban a Bradbury regényből kölcsönözte.

--- Hermione Granger (2): Helené a görög mitológia szerint, az ókori Hellász legszebb asszonya, hattyútojásban született, az õ elrablásáért tört ki a trójai háború. Férje, Menelaosz a trójai háború után visszaszerzi feleségét és lányuk születik: Hermioné.

--- Seamus Finnegan: Egészen a negyedik könyv végéig nem tudunk meg túl sokat Seamus Finneganről, kivéve persze, hogy olyan helyzetekben, ahol mindenki elveszíti a fejét, ő nyugodt marad. Nekünk James Joyce könyve, a Finnegans Wake jut róla eszünkbe. Az eredeti angol címben a wake szó egyaránt jelenthet halotti tort és ébredést is. Az angol Finnegan nevet két részre bonthatjuk: fin again, azaz a vége újra, ami nagyon találó, mert a könyv utolsó mondata azonos az elsővel, így gyakorlatilag az egész könyv újra kezdődik! Ismervén J. K. R. humorérzékét, vajon mit tartogathat Seamus számára?

--- Argus Frics: Argus Frics neve tökéletesen illik egy éber őrhöz. A görög mitológiában az Argus nevű szörnyetegnek száz szeme volt, és az istenek őrszemként alkalmazták. A francia fordításban a neve Rusard, ami sunyi vagy trükkös személyt jelent.

--- Mrs Norris: Mrs Norris neve a francia változatban Miss Teigne, ami elég fura, ugyanis ez azt jelenti, hogy Rókaszuka kisasszony vagy Övsömör kisasszony. Hogy ez honnan jött...

--- Hooch: A Hooch elég humoros név egy repüléstanárnak, a szó ugyanis házi főzésű zugpálinkát jelent, amiből pár korty általában elég ahhoz, hogy az ember "elszálljon". A francia fordításban "Bibine" a neve, de ezt képtelenek voltunk lefordítani. Érti valaki közületek?

--- Griffendél: A Griffendél szó a griffmadárból származik (legendás bestia, a feje és a szárnyi olyanok, mint a sasé, míg a teste egy oroszláné. Egyértelmű, hogy a bátor Griffendél-ház jelképe az oroszlán, és ráadásul vörös oroszlán.

--- Bolyhoska: A görög mitológiában, Kerberosz egy háromfejű kutya, az alvilág őrzője.

--- Nicolas Flamel: Nicolas Flamel a valóságban is élő ember

. --- Kétarcú ember: Dionüsszösszt hívták kétarcú embernek, mert Zeusz bevarta őt a térdébe.

--- Nimbusz: A seprűknél nagy előny, hogy ha könnyű, a nimbusz pedig egy felhőtípus.

--- Dobby: A dobby ritka tájnyelvi szó az angolban, manót vagy koboldot jelent. Tökéletes név egy házimanónak.

--- Mundungus Fletcher: A Mundungus név elég kellemetlen személyiséget sejtet, a szó ugyanis olcsó, rossz szagú dohányt jelent. A fletcher szó annyit tesz, hogy íjkészítő mesterember.

--- Gilderoy Lockhart: A Gilderoy név aranyozott királyt jelent (gilded roi). Az aranyozott ékszerek tulajdonképpen hamisítványok: kívül egy vékony réteg arany borítja őket, belül viszont közönséges, olcsó rézből állnak.

--- Arthur Weasley: Az Arthur név a fantasy műfaj minden rajongójának ismerősen cseng: ő volt Britannia királya, ás a Kerekasztal lovagjainak vezetője. Az Arthur Weasley név hangzása emlékeztet még Arthur Wellesleyre is. Arthur Wellesley Wellington első hercege volt, Vashercegnek is nevezték. Fontos pozíciót töltött be a korabeli angol kormányban.

--- Lucius Malfoy: A Lucius jól eltalált név egy olyan negatív hősnek, mint az idősebb Malfoy. Már a hangzása is akár Luciferé. Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de élt valaha egy Szent Lucius nevű pápa, aki akkor került a pápai székbe, mikor a száműzött Szent Cornelius meghalt. Elképzelhető, hogy ugyanaz fog lejátszódni Lucius Malfoy és Cornelius Caramel esetében is.

--- Marcus Flint: Marcus Flint keresztneve esetleg Marcus Antoniusra utal (híres római hadvezér, aki Kleopátra szeretője volt). Mivel Flint, és ráadásul kapitány is, nekünk rögtön Flint kapitány jut eszünkbe Robert Louis Stevenson A kincses sziget című könyvéből. Flint kegyetlen, brutális kalózkapitány volt, a történet során az ő elrejtett kincseit keresik. Hosszú John Silver (a fent említett könyv negatív hőse) papagáját ugyanígy hívták, Hosszú John a halott kalóz emlékére nevezte el.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

j2737e s14178l k12892j

(ywrxzrmzjgvt, 2019.06.04 05:44)

http://bitly.com/315GTcG

u9865s y8925u i8517p

(ighhjmwarlux, 2019.06.04 03:42)

http://bitly.com/315GTcG

a14518t q206b w14317r

(orvvytfdacux, 2019.06.03 06:49)

http://bitly.com/2Wv7LU6

d2959p l10384r e8280a

(ygwvaaifpeby, 2019.06.03 05:52)

http://bitly.com/2Wv7LU6

k14380c k2489i x9000v

(bxahzlqvwjur, 2019.06.03 05:09)

http://bitly.com/2Wv7LU6

s13938u v10944b r14214p

(turjeznhmjga, 2019.06.02 02:56)

http://bitly.com/2Wv7LU6

p11872r f3426u n14121o

(mamtnonlpivf, 2019.05.31 22:51)

http://xn--c79an5j4sas61aovgwa004bwra306g8xa.modelhouse.guide/?document_srl=478636 http://www.hicleaning.kr/board_wash/361789 http://lexbud.biz/UserProfile/tabid/520/userId/1223024/Default.aspx
n12364b h3474b w2780e

b11271k p1732o j9563z

(jmematnrcvpj, 2019.05.31 21:53)

http://healthyteethpa.org/component/k2/itemlist/user/5630387 http://wigalseguros.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=32877 http://bewasia.com/index.php?mid=board_cUYy21&document_srl=260776
c13404s x10309i p2127l

k9803r h234r g7107v

(qkgepkayryjy, 2019.05.31 19:55)

https://www.hwbms.com/web/qna/56563 http://forms.invertisuniversity.ac.in/content/%D1%81%D1%8B%D0%BD-1-2-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD-8-9-10-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-lostfilm http://xn--c79an5j4sas61aovgwa004bwra306g8xa.modelhouse.guide/?document_srl=478522
y416h h4993x k12314x

j2432m t3735c x6578u

(qdkusdspyvbw, 2019.05.31 17:57)

http://wcwpr.com/UserProfile/tabid/85/userId/9924295/Default.aspx http://maka-222.com/index.php?mid=board_hcFa40&document_srl=199227 https://hackinsa.com/freeboard/173853
w741n u7700d f14671a

i2595s s5117c t10118j

(yiubuhxpjhrv, 2019.05.31 15:58)

http://mercibq.net/partner/152220 http://www.mokingo.com/groups/%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%be%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b5-%d0%b2%d0%be%d1%81/ http://dsyang.com/board_Kvgn62/51211
c8608z z11113x r9994m

b2128s b9379f f5611i

(iudifgbohzij, 2019.05.31 13:57)

http://www.leekeonsu-csi.com/index.php?mid=community7&document_srl=1254289 http://mercibq.net/partner/152893 http://www.xn--q3cx6g8a.net/board/index.php?topic=204974.0
o10362x x9950b e12873x

d12597k p7118d i13612s

(uchggvdpeevt, 2019.05.31 12:59)

http://maka-222.com/index.php?mid=board_hcFa40&document_srl=198865 http://mercibq.net/partner/152645 http://argossys-itss.com/index.php/component/k2/itemlist/user/4171
i1213f n4903a x6783j

n9121y v6361p b11284w

(edaawdobfumn, 2019.05.31 11:59)

http://poselokgribovo.ru/forum/index.php?topic=830565.0 http://roikjer.com/forum/index.php?PHPSESSID=ai9do8crnthdlpbqf9eorgj6v2&topic=951476.0 http://rudraautomation.com/index.php/component/k2/author/366603
o13002a v1828t u14718d

f3829t v6425b w489j

(ybgsotlmxvqf, 2019.05.31 11:01)

http://bichquang.net/component/k2/itemlist/user/8234 http://test.comics-game.ru/index.php?topic=741.0 http://www.svteck.co.kr/customer_gratitude/405318
w3332u z4847a d6859b

c13489c z10364r t7894y

(otrxzelyiswx, 2019.05.31 09:00)

http://www.ds712.net/guest/index.php?mid=guest07&document_srl=868567 http://www.korrekt.us/forum/index.php?topic=11630.0 http://www.jesusonly.life/calendar/667534
u10042l e14929x o14344j

l2289v m5660r k5227r

(bceqrxkkiaku, 2019.05.31 06:02)

http://kchurchofchrist.com/?document_srl=748474 http://rabat.kr/board_yCgT00/98257 http://www.rocketdan.co.kr/index.php?mid=board_WMhM93&document_srl=272878
s12016n y11904d k12386c

i476l m7035r b151y

(asuwwddyxdzy, 2019.05.31 00:06)

http://no.pinterest.com/pin/580753314429395622 http://ru.pinterest.com/pin/580753314429395536 http://ru.pinterest.com/pin/580753314429395622
n7786a x224w b13092k

i6036v n7325o d9874q

(vjqfnvokplyt, 2019.05.30 20:11)

http://pinterest.fr/pin/580753314429395733 http://es.pinterest.com/pin/580753314429395838 http://pl.pinterest.com/pin/580753314429395536
c1460v q12672j h7764g

i765w w10508s u13060y

(khynpodwwids, 2019.05.30 16:10)

http://sk.pinterest.com/pin/580753314429395714 http://pinterest.ca/pin/580753314429395622 http://au.pinterest.com/pin/580753314429395589
o4767x h11903s j6843h


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Következő »